Franc Bogovič, Poslanec Evropskega parlamenta (SLS/EPP)

 MG_izbrana-iz-strani-Franca-Bogoviča

Poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič (SLS/EPP)

»Slovensko zdravstvo nujno potrebuje novo celovito ureditev, nikakor pa ne delnih in ad hoc rešitev, s katerimi se sesuva tisti del zdravstvenega sistema, ki dobro deluje. To Vlada RS z ministrstvom za zdravje RS na čelu počne s predlogom pravilnika o nujni medicinski pomoči in ni videti, da je dobro premislila vseh posledic, ki pomenijo slabša kakovost nujne medicinske pomoči predvsem pa slabšo dostopnost ljudi, ki ne živijo v večjih oz. mestnih središčih v Sloveniji.

Vsi slovenskih državljanke in državljani si zaslužijo enako dostopnost do nujne medicinske pomoči. Življenje nikogar izmed nas ni vredno več ali manj. Življenje Slovenk in Slovencev ter njihova – strokovno-zdravstvena oskrba ni stvar centralizacije v Sloveniji, niti ne privilegiranih!

Do sedaj smo tudi v Občini Krško, v kateri živim, uspešno kombinirali osnovno zdravstvo ter nujno medicinsko pomoč, zdaj pa prebivalci ostajamo zaskrbljeni, koliko minut več bodo reševalci – zdravniki oziroma celo po predlogu novega sistema laiki brez formalne medicinske izobrazbe oz. prostovoljci, potrebovali do bolnika v odročni vasici, ki bo v življenjski nevarnosti.

Vlada RS mora pripraviti celovit sistem zdravstvene reforme, nedodelane, strokovno neutemeljene in delne rešitve, ki pa so ključnega pomena za več kot dve tretjini prebivalstva Slovenije, pa nemudoma pospraviti z mize.

Zato sem sopodpisnik Pobude za peticijo za ohranitev centrov Nujne medicinske pomoči. S peticijo vladi sporočamo, da naj ne uničuje tistega, kar dobre deluje, pripravi pa naj čimprej celovito reformo zdravstva – takšno, ki bo zagotavljala visok standard zdravstvene oskrbe enako za vse državljanke in državljane, predvsem pa tudi za bolje upravljan slovenski zdravstveni sistem tako s finančnega kot menedžerskega vidika, pri čemer naj zdravstvene domove in organizacije vodijo menedžerji, zdravniki pa naj zdravijo, ter ki bo imelo v ospredju le in zgolj: človeka in njegovo zdravje.